Kapelle-jeugd leert ‘Streetwise’

Juliana van Stolbergschool in Kapelle biedt leerlingen verkeers-bewustzijn met ANWB-project ‘Streetwise’Op 5 september start op basisschool Juliana van Stolberg het genoemde verkeersproject.

Streetwise is een spannend programma, waar kinderen beter leren om te gaan met het huidige verkeer. De leerlingen leren in verschillende praktijklessen het gebruik van kinderzitjes en gordels, over remweg en reactiesnelheid. Dit wordt duidelijk uit het persbericht van de school.
ANWB-Streetwise bestaat uit vier onderdelen:
Voor de groepen 1 en 2 leren de kinderen (in het thema ‘Toet Toet’) : verkeersgeluiden herkennen en veilig oversteken;
Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Ze leren over het belang van  het dragen van de gordel en het gebruik van een kinderzitje. Dit wordt geoefend met een gele elektroauto;
De kinderen van groep 5 en 6 kunnen (bij het thema:‘Hallo auto’) de remweg van een auto en de invloed van die reactietijd op die remweg testen. Zij mogen dan zelf op de bijrijdersstoel van een ANWB-lesauto plaatsnemen en zelf remmen. Het belang van het dragen van de veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod;
Tenslotte mag groep 7 en 8 zichzelf trainen in praktische trapvaardigheid. Met een uitdagend parcours en moeilijke manoeuvres bereiden de leerlingen zich al wat voor op zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Dan oefenen ze alvast met veilig manoevreren met een dikke rugzak. 
En via een speciale iCheckbox (van de ANWB) kunnen leerkrachten vanaf groep 3 en 4 meten hoe scherp leerlingen bepaalde gezichtspunten kunnen zien. (indicatief).
ANWB-Streetwise wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Zeeland en de Rabobank.
Leerlingen kunnen met deze ‘straatwijsheid’ hun leven lang profijt hebben. 
Verkeersbewustzijn zou voor ieder die de voor-, of achterdeur uitstapt een vanzelfsprekendheid moeten zijn, voor de veiligheid van zichzelf en voor anderen.
De Juliana van Stolbergschool geeft een goed en veilig signaal af naar de samenleving.
Voor meer informatie, klik op:    www.anwb.nl/streetwise
En voor een indruk wat bij ANWB-Streetwise komt kijken, kijk bij onderstaand filmpje:
Voor senioren komt (ook) een bijspijkercursus, niet via school maar via de gemeente.
Daarover volgt in september (onder andere) op www.kapelle.nieuws.qz0.nl meer informatie.