Plaaggeesten van het Fruit

Fruitteeltmuseum Kapelle geeft weer inkijkjes in het b(l)oeiende leven van fruitkwekers. ‘Fruitplagen’ heet de excursie op zaterdagmiddag 23 augustusNee, het gaat die middag niet over de deugnieten, die tijdens de fruitplukperiode wat vruchten proberen weg te pakken. Het zal gaan om diverse fruitziekten, fruitinsecten en ander ongemak, die de fruitteler aardig wat slapeloze nachten kunnen bezorgen. Wie is er in onze contereien niet grootgebracht met de belevenissen van de appelbloesemsnuitkever?

Het beestje had een steevast plekje in mijn, tot vervelends toe gespeelde, kwartetspel.
Adri Kloosterman zal op zaterdagmiddag 23 augustus op deskundige wijze een aantal schimmelziekten en fruitinsecten onder de loep nemen. Ook zal de fruitplagenkenner uit de doeken doen hoe bovengenoemde plagen van fruitbloesem en boomvrucht op biologische wijze kunnen worden bestreden. Deelnemers mogen ook aangetaste vruchten of bladeren van eigen appel- of perenboom voor determinatie (identificatie) meenemen.
Ziekten in appels en peren, zoals schurft, roest, bacterievuur en meeldauw worden  veroorzaakt door schimmels. Maar ook insecten zoals de fruitmot, fruitspintmijt of perebladvlo, kunnen veel schade aanrichten in fruitbomen. Tijdens de excursie, bij goed weer, wordt aandacht besteed aan het leren kennen en herkennen van schadelijke, maar ook nuttige insecten die voor de fruitteelt van belang zijn. 
Ook worden aantastingen van schimmels en plaaginsecten in blad en vrucht verder toegelicht en komen biologische en reguliere –consumentvriendelijke- bestrijdingsmiddelen aan bod. Verder wordt dieper ingegaan op het voorkomen  van plagen o.a. door goede bemesting, elektronische en mechanische middelen.
De excursie is bedoeld voor fruithobbyisten en andere belangstellenden in het klein- en groot fruit. De excursie vindt plaats in de museumtuin en in de nieuwe collectieboomgaard van het museum. 
Zaterdagmiddag 23 augustus 2014 van 13.30 – 15.30 uur
Excursie Fruitplagen, onder leiding van Adri Kloosterman

Toegang € 8,- inclusief entree Fruitteeltmuseum,
Annie M.G.Schmidtsingel 1,Kapelle
Zie ook voor meer informatie de website van Fruitteeltmuseum, Kapelle.