De Plek waar de druiven zoet zijn . . . .

Foto:

. . . is het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Zaterdag 13 september Druivendag

Druivendag

Druivendag op de tweede zaterdag in september: Druivenlezing met excursie.

Als ik me goed herinner was het ongeveer 5000 geleden, dat er al sprake was van druivenoogst. En het is niet dat ik dat zo goed weet, maar oude verhalen en geschriften wijzen daar op. Egypte, Klein-Azië en landen rond de Middellandse Zee hebben sinds die tijd de druiven in cultuur gebracht en deze werden via de wijn een belangrijk handelsmerk.
Introductie in Nederland
Het moet ongeveer 1647 zijn geweest, toen de druivencultuur in Nederland voet aan wal kreeg, om precies te zijn in het Westland. Druiven als product zijn niet alleen goed voor consumptie, druivensap of om wijn van te maken, ook zijn ze belangrijk voor productie van rozijnen en druivenpitolie (uit de pitten).
Inleg of Uitleg
Tijdens de lezing in het Fruitteeltmuseum komen de volgende aspecten aan de orde: Verschillende druivensoorten met hun diverse eigenschappen, de groei en de snoei, plus de verwerking van de druiven en de relatie met mens en gezondheid. Ook legt de deskundige het onderscheid uit tussen tafel- en wijndruiven.
Krenten?
Daarnaast gaat het gerucht, dat elke deelnemer een papje voorgeschoteld krijgt, met het verzoek de krenten er uit te halen. Maar of dit echt zo is? Kom maar kijken dus.
                             Zaterdag 13 september om 13.00 – 17.00 uur
                                    Druivendag, Lezing met excursie
                                       Deelnemersprijs  € 10,-  (incl. druiventaart)

                                             Fruitteeltmuseum,
                                    Annie M.G.Schmidtsingel 1
                                       Kapelle  (telefoon: 0113-34.49.04)