Handige energietips via gemeente Kapelle

Foto:

Handreiking om energie en geld te besparen via de denktankmedewerkers van gemeente KapelleOnder het motto: een lagere energierekening, toch meer comfort en minder energiebelasting staan op de website van gemeente Kapelle enkele bruikbare en handige bespaarverwarmingstips. Alleen laten de gemiddeldeverbruikscijfers slechts een ‘natte vinger-berekening’ zien van een ‘gemiddeld huishouden’. Om een precieser vergelijkings-plaatje aan te kunnen bieden zijn gegevens nodig van leeftijd woning, aantal mensen, leeftijden binnen  het huishouden en dergelijke.

De slotafrekening van energierekening, die we jaarlijks onder ogen kunnen krijgen blijkt, dat een groot deel van de energiekosten opgaat aan verwarming. Op zich is er niets verkeerds mee om er warmpjes bij te zitten, maar de vraag is: Kan het ook efficiënter?

De tips van de gemeentelijke website zijn onder andere: gebruik thermostaten, isolatie en moment van vervanging verwarmingsketel. Deze tips zijn ook te bekijken op de website: www.milieucentraal.nl., een overzichtelijke website waar consumenten veel nieuwtjes vandaan kunnen halen over “energie en milieu in het dagelijks leven”.

Wie zich een beetje verdiept in efficiënt warmte besparen (vooral in de winterperiode) kan nogal eens voordelige ontdekkingen doen. Gewoon al door het stellen van de juiste vragen en proberen daar voor jezelf de juiste antwoorden op te vinden. Bijvoorbeeld:

  • Wat is mijn ‘normale’ energie-(warmte-)verbruik bij ‘normale weersomstandigheden’?
  • Hoe kan ik mijn (eventuele) huisgenoten ook stimuleren om bewust en efficiënt met (verwarmings-) energie om te springen? Is een jaarlijkse extra bijdrage bovenop het zakgeld (als premie) een goed idee of juist niet?
  • Is investeren in (radiator- of brievenbus-) isolatiefolie misschien een optie?
  • Welke energietips staan er op websites van energiemaatschappijen of kritische consumentenorganisaties?
  • Welke technische hulpmiddelen kunnen een handje helpen het energieverbruik in de gaten en in de hand houden?

Dat is natuurlijk niet het complete verhaal. Daarom is kapelle.nieuws.qz0.nl ook benieuwd naar ervaringen en tips van lezers. Reacties zullen hooguit met alleen de voornaam worden weergegeven. Het gaat ons vooral om de bruikbaarheid van de ideeën. Iedereen die wil bijdragen aan een heerlijke, warmhartige woonbeleving mag reageren op: emailadres: kapelle@nieuws.qz0.nl