Zeeuwse Dialectdag in Kapelle

Jaarlijks trefpunt van liefhebbers van spraakmakende Zeeuwse woordspelingen op zaterdag 18 oktober in Dorpshuis ‘de Vroone’, KapelleZaterdag 18 oktober is echt weer zo’n dag om eens modern-ouwerwets uit je dak te gaan.
Op die dag kun je nog best eens te horen krijgen, waar de zeeuwse roots vandaan komen en waar ze gebleven zijn. Voor veel mensen is de Zeeuwse Dialectdag een soort van reünie van bekende, maar ook van onbekende mensen, die wel ongeveer dezelfde taal spreken, maar dat dan wel weer een beetje anders uitspreken of bedoelen. En dat er op die dag heel wat afgelachen kan worden, kan ieder zich wel voorstellen?

De ZDV (Zêêuwse Dialect Verênigieng) die deze dag jaarlijks organiseert is de enige dialectvereniging in Zeeland, waar diverse dialecten te horen en uiteenlopende klederdrachten te zien zijn.

Programma van de Zeeuwse Dialectdag, die voor iedereen vrij toegankelijk is (wel eerst even zo spoedig mogelijk aanmelden):

’s Morgens is de Algemene Ledenvergadering van de vereniging. Verder is een echte Zeeuwse lunch gepland en een boekenmarkt van Zeeuwse boeken. Gerard Smallegange houdt ’s morgens ook een lezing over oude Zeeuwse boerderijen met daaraan gekoppelde Zeeuwse woorden en uitdrukkingen. Wie weet, kan Gerard ook uitleggen wat “het regent ier ouwe wuuven” kan betekenen?

’s Middags treedt het koor Mooi Zeeland op, er is een presentatie van de Zeeuwse klederdrachten en Thea de Bruine vertelt een verhaal in het dialect van Axel.

Meer informatie over deze dag, over nieuws voo de jeugd, kwisjes, spannende en nostalgische filmpjes en een heleboel meer leuke dingen zijn te lezen en te zien op de website van www.zeeuwsdialect.nl.

Zeeuwse Dialectdag,
zaterdag 18 oktober 2014 vanaf 09.30 uur

Dorpshuis ‘de Vroone’, C.D.Vereekestraat 74, Kapelle
Toegang (na aanmelding via website zeeuwsdialect.nl) € 30,-