Nieuw Sinterklaasidee?

Kapelle.nieuws.qz0.nl wil niemand de Zwarte Piet toespelenAl liggen de pepernoten al maanden in de supermarktschappen en al staat de sinterklaasoptocht er nog aan te komen, toch is het goed het sinterklaasgebeuren al voor het voetlicht te brengen.

Maar gaan we het sinterklaasfeest wel zo vieren als voorheen? Wie weet niet, dat er door sommige mensen gemoedheidsbezwaren zijn geuit ten opzichte van de kleur van zwarte piet?

Mensen met een andere gelaatskleur, mensen uit een andere cultuur kunnen bedenkingen hebben over de manier, waarop wij al jaren decennia misschien wel eeuwen lang sinterklaasfeest vieren. Maar is dat nu echt een probleem, nee toch?

Waarom kunnen niet eens ‘het probleem’ omdraaien, omdenken en deze situatie tot een vernieuwde invulling van het jaarlijkse, leuke kinderfeestgebeuren omturnen?

Meer dan vijf en veertig jaar geleden vond ik het al een heel komisch gebeuren, dat we op de middelbare school het sinterklaasfeest vierden met twee sinterklazen + één zwarte piet
.
Is het misschien een idee om mensen met een andere gelaatskleur eens uit te nodigen om mee te willen werken aan deze voor kinderen enerverende tijd?

Krijgen we misschien wel voor dit jaar te maken met een speciale editie van Sinterklaas met twee of drie zwarte sinterklazen en één witte piet?

Ideeën voor personeelsverenigingen, of avonden voor medewerkers en vrijwilligers van zorgcentra, of bijzondere middagen op school? We zullen het zien.

Wie het leuk vindt, mag het idee oppakken er verder invulling geven. Het zou zomaar kunnen, dat diverse culturen (nog) meer repect en interesse krijgen voor elkaar.

En staan naast pepernoten en taaitaai bijvoorbeeld ook surinaamse fruitgerechten en spaanse tapa’s op het smikkelprogramma, het zou zomaar kunnen . . . .

Reacties graag: op emailadres: kapelle@nieuws.qz0.nl