Literatuur en Muziek in Kapelle

Literair-Muzikale Avond in gemeentehuis Kapelle op vrijdagavond 31 oktober. ‘De viool van mijn moeder’, autobiografische roman van Yvonne van den Berg.Het boek ‘De viool van mijn moeder’ door Yvonne van den Berg staat centraal op een speciale avond die Cultuurraad Kapelle organiseert. Dwarsfluitmuziek speelt daarbij ook een bijzondere rol, op die vrijdagavond 31 oktober in het gemeentehuis van Kapelle.

De schrijfster Yvonne van den Berg beschrijft in haar boek een familiegeheim: Gebeurtenissen die liever maar in de doofpot gestopt worden, ook al knaagt het diep van binnen. Ontboezemingen die heel intiem en kwetsbaar kunnen zijn.

Ze schrijft: “Want je weet niet wat het geheim gaat doen. Wat het bij je oprakelt, terwijl je nietsvermoedend langloopt en je plotseling angst en woede ruikt. Wegduiken helpt niet, je pantser is te dun, het geheim baant nietsontziend zijn baan door je leven.”

  –   (Het boek is als één van de tien uitgekozen boeken genomineerd op het Groninger festival ‘Het Grote Gebeuren’, vol bekende en veelbelovende auteurs,  dat op 1 november aanstaande wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek in Groningen, maar dit terzijde)

Een glimp van de inhoud van het boek, dat centraal zal staan op deze avond, 31 oktober:

In de wereld van de achtjarige Else hangt een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude verwaarloosde viool op zolder – die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer? Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.

Onderstaande recensies geven al een vooruitblik op de kwaliteiten van het geschrevene. Over de achterkanten van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, over het afrekenen met een schuldgevoel neemt de schrijfster de lezer in vertrouwen mee.

Zoals The Post Online recenseert: “Een roman, die een andere kant van de oorlog laat zien zonder te veroordelen. Zonder rompslomp geschreven, helder verhaal over een kant van de oorlog, die we liever niet zo benaderd zien.”

En zoals Cultuurbewust optekent: “Van den Berg verdient lof voor het feit dat ze zo openlijk over haar verleden vertelt, maar vooral voor de manier waarop ze dat doet. Voor de toegankelijke manier van vertellen, zonder zeuren maar vol pijn, zou zij een staande ovatie moeten krijgen.”

Maaike van der Heijdt (fluitiste in het Zeeuws Orkest) zal met dwarsfluitmuziek deze literaire avond muzikaal omlijsten, dwarsfluitmuziek, die ook in het boek een rol speelt. Anke Tanihatu (bekend van Omroep Zeeland) zal het geheel presenteren.

Literair-Muzikale Avond in de hal van gemeentehuis Kapelle
Vrijdagavond 31 oktober 2014 vanaf 20.00 uur. Toegang € 10,-

 Met Yvonne van den Berg, schrijfster van het boek
‘De viool van mijn moeder’,

en met medewerking van
Maaike van der Heijdt, dwarsfluit en
Anke Tanihatu, presentatie

Organisatie: Cultuurraad van de gemeente Kapelle
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en via
voorverkoopadressen:

 –  Gemeentehuis Kapelle: tel. 14 0113
 –  Bibliotheek Kapelle: tel. 0113 – 342460
 –  Bibliotheek Wemeldinge: tel. 0113 – 626020
 –  De Vroone: tel. 0113 – 341954
 –  Mieke Pasman: tel. 0113 – 340082

Meer informatie is ook te lezen op de website van gemeente Kapelle.