Wintertijd, let dan op gladheid!

Foto:

Winterperiode kent ook ongemakken zoals gladheid

Joepie: Winter!

Met dalende dag- en nachttemperaturen in het vooruitzicht kunnen we wel stellen: Koningin Winter komt er weer aan. Wie weet over een maand of twee maanden wel sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen en sneeuwforten maken, schaatsen op plassen en sloten, dat zijn nog eens leuke dingen.

Winter? Bah!
Maar het is ook een tijd van ergernissen en ongemakken: 
Als het geen bevroren waterleidingen zijn, dan zijn het wel de gladde wegen.
En juist over die gladheid, daar valt wel iets over te vertellen.
Gladde wegen:
Rijkswaterstaat bepaalt per regio wanneer het tijd is om de wegen te strooien. Prioriteit zijn de doorgaande wegen en fietsverbindingen, die worden het eerst (preventief) gestrooid. Als de weersomstandigheden echt extreem worden, komen ook de woonstraten aan de beurt. Maar de aandacht zal vooral gaan naar de belangrijkste doorgaande routes en verzamelstraten.
Wat kunnen we zelf doen?
Om toegang tot eigen voor- en/of achterdeur goed begaanbaar te houden is een uniek middel uitgevonden: strooizout. Het kan bij bepaalde minimumtemperaturen het bevroren paadje laten ontdooien en (weer) maken dat het pad veilig te belopen is. Ook een sneeuwruimer en bezem zijn bij sneeuwomstandigheden geen overbodige luxe.
Autoruiten van auto’s die in de buitenlucht staan kunnen bij verwachte nachtelijke vriestemperaturen bedekt worden. En slotontdooiers moet je niet in de auto bewaren . . . . .
Overzichtskaart:
Ieder die wil weten, wanneer er in zijn of haar straat gestrooid gaat worden, mag het volgende telefoonnummer bellen:  14 0113. (Servicecentrum gemeente Kapelle)
Voor een overzicht welke straten vooral op gemeentelijk niveau worden gestrooid, is hier een overzichtje van de gemeente Kapelle: