Franse Week 2014 Kapelle

Voorbereidingen voor de Franse Week in Kapelle 2014 Startbijeenkomst donderdag 9 januari om 19.00 uur

In mei 2013 beleefde de Franse Week de première in Kapelle. Het fundament ligt in de herdenking en de connectie met de Franse Strijders, Bevrijders en 600 Franse gesneuvelden op Nederlandse bodem in en rond de Tweede Wereldoorlog. Op de Kapelse begraafplaats zijn 228 oorlogslichamen geborgen, die jaarlijks rond 17 mei worden herdacht.
In Orry-la-Ville worden op 4 mei elk jaar Nederlandse militairen herdacht, die in Frankrijk zijn gesneuveld. En rond 17 mei, is dan de traditie, komt dan een Franse delegatie naar de Kapelse herdenking op de begraafplaats.
De dorpsverbintenis met de Noord-Franse  gemeente Orry-la-Ville is van invloed geweest in het opbloeien van een bloem in de knop: Toujours Kapelle. Dat resulteerde in het idee voor de Eerste Franse Week in Kapelle. Op de nieuwjaarsreceptie 2013 gaf onze burgemeester al een eerste aanzet: “Organiseer eens voor eigen klanten of achterban  (één of meerdere) activiteiten met een Franse tint.” Dit vond een weerklank bij meerdere personen en organisaties, die elkaar vonden in initiatieven en samenwerkingsverbanden met als resultaten:  aansprekende, goedklinkende, smakelijke, schitterende, veelzeggende creaties. Om enkele voorbeelden te noemen: Kunstenaars uit Orry-la-ville, die een bijdrage leverden aan de zomertentoonstelling in de Hervormde Kerk. En wie heeft niet de Pain de Boulogne van het Kapelse Broodhuys geproefd, gesmuld van de Boeuf bourgignon, die chefkok (de cuisine) Van Eekelen van zorgcentrum Cederhof een week lang op de menukaart heeft aangeboden, en niet te vergeten Kinderopvang Kibeo, die hun peutertjes met Franse vlaggetjes heeft geschminkt? Tenslotte organiseerde ook de gemeente een succesvolle culturele avond in Dorpshuis ‘de Vroone”, die velen zich nu nog wel kunnen herinneren.

Ook voor komend jaar  roept burgemeester Stapelkamp inwoners, organisaties en ondernemers op om opnieuw creativiteiten te ontwikkelen met het oog op de Franse week in mei 2014. De officiële herdenkingsceremonie staat gepland op donderdag 15 mei. De bijbehorende activiteiten kunnen dan rond die datum georganiseerd worden. Om een goede aanzet te geven is op donderdag 9 januari om 19.00 (tot 20.00 uur) een startbijeenkomst in samenwerking met Toujours Kapelle vastgesteld in de raadzaal in Kapelle. Daar kan ieder ideeën creëren, contacten leggen, samenwerkingen uitstippelen, die weer kunnen uitmonden in een ‘couleur locale magnifique’.
Opgave voor deze startbijeenkomst via: voorlichting@kapelle.nl
Toujours Kapelle is ook traceerbaar via het Twitteraccount: @ToujoursKapelle.
Cookieinstellingen