Hartveilig wonen, werken en bewegen in Kapelle

Foto:

Gemeente Kapelle vraagt aandacht voor de groenwitte AED-kastjesNaar aanleiding van het persbericht van de gemeente Kapelle

Een hartstilstandprobleem
Op meer dan veertig plaatsen in onze gemeente hangen ze al: de groen/witte kastjes met AED-apparatuur. Want het zal je maar gebeuren! In Nederland komt een hartstilstand al 15.000 keer per jaar voor, in zo’n levensbedreigende situatie moet er snel iets gebeuren. De eerste minuten zijn van levensbelang, 112-bellen hoort dan standaard bij de eerste handelingen. Maar zo’n ambulance is nou eenmaal (normaal gesproken) niet binnen een paar minuten ter plekke. En aan verbaasde, op sensatie beluste, niet-helpende omstanders heeft een slachtoffer helemaal niks. Hoe kun je wel-geoefende EHBO-ers adequaat en snel op de bewuste plek laten komen? 
De dichtstbijzijnde oplossing
Via Hartveilig Wonen zijn ook in onze gemeente vrijwilligers aangesloten, die hulp kunnen bieden in genoemde situaties. Via de medewerkers van 112 kunnen deze via sms-berichten worden opgeroepen in actie te komen. Deze vrijwilligers kunnen via de snelste route de AED (in die groen-witte kastjes) ophalen en naar het slachtoffer rijden en hulp geven. Die hulp kan van levensbelang zijn tot het moment, dat ambulancepersoneel deze zorg overneemt.
Wat kunnen we zelf doen?
Ook in onze gemeente worden jaarlijks reanimatiecursussen met AED-training gegeven, bij onder andere Rode Kruis Kapelle of de Hartstichting. Sommige zorgverzekeraars vergoeden zelfs (deels) de cursuskosten, dus even polisvoorwaarden nakijken of navraag doen is wel zo handig.
Vrijwilligers die een erkende reanimatie-AED-training hebben gevolgd: Geef uzelf op.
En bedrijven en instellingen die een AED hebben aangeschaft kunnen zich aanmelden.
Uitgebreide informatie is te vinden op www.hartveiligwonen.nl en
via telefoonnummer: 0900 – 321 25 80
Dus maak en houd onze omgeving Hartveilig.
Cookieinstellingen