Hondenpoep: Ergernis nummer 1 ?

Foto: fotoshoot youtube

Hondenpoep: Ergernis nummer 1 ?

Mateloze ergernis
Dit is echt een onderwerp, dat bij bewonersbijeenkomsten kan rekenen op een hitnotering. Wandelaars (met of zonder kinderbuggy), scootmobielers, en ook mensen die moeilijk ter been zijn kunnen zich mateloos ergeren aan hondenuitwerperselen op trottoirs, voetpaden, grasperken en kinderspeelplaatsen.

Regels voor hondenbezitters
Gemeente Kapelle vraagt dus weer aandacht voor dit onderwerp. Op de gemeentelijke website staat, dat weliswaar vele hondenbezitters hondenpoep in de afvalbak deponeren. Toch blijven meldingen binnenkomen van hondenpoepoverlast. Daarom toont de gemeente Kapelle nog even de regels voor het uitlaten van honden binnen de bebouwde kom.

Vier aandachtspunten:

  • Hondenbezitter moet hondenpoep op of aan de weg direct verwijderen;
  • Hondenbezitter moet hulpmiddel voor verwijderen van dergelijke uitwerpelen bij zich hebben;
  • Honden moeten binnende bebouwde kom zijn aangelijnd;
  • Honden mogen niet komen op kinderspeelplaatsen, zandbakken of speelweides en dergelijke;

De buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zal letten of hondenbezitters zich aan deze regels houden.

Hoe doen ze het in andere gemeenten?

Amsterdam
Was de poepoverlast in onze hoofdstad Amsterdam jarenlang nummer 1, nieuws.qz0.nl meldde in april dit jaar, dat dit nu niet meer het geval is. Door veelvuldig gebruik van poepzakjes en sociale controle is de poepoverlast blijkbaar minder geworden. (zie ook: www.nieuws.qz0.nl)

Rotterdam
In Rotterdam-Noord was een groep vrouwen de poepoverlast zo zat, dat ze in april dit jaar zo’n zeventig hondenuitwerpselen roze spootten. Overigens konden diverse buurtbewoners uit die wijk deze actie ook niet echt waarderen. (zie ook: www.nieuws.qz0.nl)

Leudal
Een lokale politieke partij in het Limburgse Leudal wil van het plaatselijke college van B & W weten waar de jaarlijkse opbrengsten van de hondenbelasting aan besteed worden. Zij vinden dat de gemeente voldoende mogelijkheden moet scheppen voor hondenuitlaters. (zie ook: www.leudal.nieuws.qz0.nl)

Goeree-Overflakkee
Op Goeree-Overflakkee heeft de gemeente speciale uitlaatvelden en/of uitlaatstroken aangewezen om honden kunnen vrij te kunnen uitlaten. Op deze plaatsen geldt dan geen opruimplicht.(zie ook: www.goeree-overflakkee.nieuws.qz0.nl)

Beuningen
Gemeente Beuningen maakt aan hondenbezitters duidelijk welke sancties staan op het niet naleven van de regels: de hondenbezitter die de hondenpoep niet opruimt:   € 140,- en de hondenbezitter die geen zakje bij zich heeft voor het verwijderen van hondenpoep € 90,-. (zie ook: www.beuningen.nieuws.qz0.nl)
(Bronnen: persbericht gemeente Kapelle en redacties websites nieuws.qz0.nl)

Reacties

Cookieinstellingen