Kapelse delegatie bezoekt Frans ereveld

Foto: CC-BY-SA-3.0 /Sterkebak

Kapelse delegatie bezoekt Frans ereveld

Een delegatie uit Kapelle vertrekt op 4 mei aanstaande voor een bezoek aan het Franse plaatsje Orry-la-Ville, de zustergemeente van Kapelle. In totaal 18 mensen uit de Kapelse gemeenschap, inclusief burgemeester en ambtelijke organisatie brengen een bezoek aan de Nederlandse militaire begraafplaats aldaar. Burgemeester Stapelkamp zal namens het gemeentebestuur van Kapelle een krans leggen.

Traditie
Orry-la-Ville ligt even ten noorden van Parijs. Al tientallen jaren onderhoudt gemeente  Kapelle een vriendschappelijke band met Orry-la-Ville. Zowel bij Kapelle als bij Orry-la-Ville ligt een ereveld met gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is traditie geworden, dat in de meidagen in beide plaatsen herdenkingen plaatsvinden, waarbij vertegenwoordigers uit beide plaatsen aanwezig zijn.

Herdenkingsceremonie
Comit√© Kap’Orry organiseert sinds enkele jaren verschillende activiteiten om de band met Kapelle en Nederland tot uiting te brengen. Naast het bijwonen van de plechtige herdenkingsceremonie staat ook een ontmoeting met het gemeentebestuur van Orry-la-Ville gepland.

Ereveld
Op het ereveld Orry-la-Ville bevinden zich 114 graven van Nederlandse soldaten die omkwamen in Frankrijk. Daarnaast bevinden zich op het ereveld ook drie gedenkplaten met de namen van nog eens 108 Nederlandse slachtoffers. Bij de ingang van het ereveld staat een tweetalig bord, met in het Nederlands en Frans achtergrondinformatie over de mensen die er begraven liggen.

Tegenbezoek
Tijdens de Franse herdenking in Kapelle, op 19 mei 2016, brengt een delegatie vanuit Orry-la-Ville een tegenbezoek aan Kapelle.

(Bron: Persbericht Gemeente Kapelle)

Reacties