Geef zonneproblemen geen kans

Foto:

Zoek de zon op en houd het gezon-dFijn is het ‘smorgens op te staan bij een wolkeloze hemel. Zonnetje er bij, dan is iedereen blij zou je denken. Vitamine D opdoen voor de huid en om stevige botten te krijgen, plus het is nog gratis ook.

Maar je kunt het ook te gek maken.  Verbrande huid, zonneallergie, zonnesteek en andere perikelen kunnen de kop opsteken, zodat het vakantiegevoel een stuk minder wordt.

Wat kunnen we daar tegen doen?  Als we een rondje doen langs allerlei gezondheidssites, de leef- verstandig-programma’s  en medische magazines komen we al gauw op een handvol tips. Daar moet  kind of volwassene al goed mee uit de voeten kunnen:

Vermijd de ergste zon, zo tussen 12 en 16 uur,  zoek tijdig de schaduw op en drink voldoende. Insmeren met de juiste beschermingsfactor (minimaal factor 15) is geen luxe, want verbranden moet je proberen te voorkomen. Draag een pet of een hoed, ook  een shirt met lange mouwen kan helpen. En raadpleeg elke dag de UV-index , die te vinden is bij diverse weersverwachtingssites.(bijvoorbeeld:  www.knmi.nl)

Op de website zonneschade.nl  staat meer informatie over:  zonkracht, risico’s van bruinen, vreemde plekjes op de huid, huidveroudering en controle van de huid.

Op die website staan ook informatieve filmpjes over effecten van de zon op de mens.

Hieronder alvast een voorproefje: