Hoe welkom zijn inbrekers?

De gelegenheid maakt de dief. Maar liever niet bij ons.Als half ons dorp op vakantie lijkt te zijn, lijkt, want in wezen is het niet zo: hoeveel gelegenheid geven wij ongenode gasten?

Een gewaarschuwde tipnemer is een daalder waard (zo was het spreekwoord, toch?)

In de vorige eeuw kwam ik als krantenjongen in de midzomer  nogal eens merkwaardige dingen tegen. Zoals: een vergeten sleutel op de buitendeur, een ladder naast het schuurtje in de achtertuin, minstens 32 bladen en post liggend in de gang, dag en nacht de zonwering omlaag.

Maar als we met dat soort onbedachtzaamheden wel rekening mee houden, wat kunnen we dan nog beter doen? Met andere woorden: hoe kunnen we nog beter het inbrekersgilde een loer draaien?

Een rondje internet levert wellicht wel een paar bruikbare tips op:

          Het mooiste is natuurlijk vakantiewoningruil. Niet iedereen wil dat, maar met een bevriend familielid of kennis, die bijvoorbeeld in Limburg of Drente woont, kan soms wel eens een mooie en goedkope vakantiedeal worden gesloten;

          Een goede buur, die kind aan huis is, en die je vertrouwt, kan het huis bewoonbaarder doen lijken, door post en krant uit het zicht weg te leggen, planten water geven en zonweringen in de juiste stand te zetten, en dergelijke;

          Bewegings-camera’s ophangen, die een verbinding maken met je laptop , op het moment dat er iets vreemd in huis beweegt;

          Alle waardevolle spullen graveren met je postcode (niet alleen je fiets);

          Hang-, en sluitwerk controleren of ze nog wel aan de moderne eisen voldoen;

          Hoe aanlokkelijk het ook is: niet laten blijken op facebook/twitter of een briefje op de voordeur, dat je vanaf 15 juli tot en met 3 augustus op vakantie bent. Het is wat gedoe, om een collega, buurmeisje of familielid op te dragen fervente bellers en bezoekers op de wachtlijst te zetten, zodat ze later kunnen worden teruggebeld, of gemaild, maar het kan wel.

          Waardevolle spullen niet in het zicht zetten of soms zelfs elders laten bewaren.

          Laat post en krant niet of tijdelijk op een ander adres bezorgen;

          Vraag preventieadvies aan bij een goedgekeurd bedrijf, voer de adviezen uit en vraag een certificaat Beveiligde Woning aan (informatie: www.politiekenmerk.nl );

          Op de website: www.politiekenmerk.nl/bewoners/preventietips/veilig-op-vakantie– ; Lees zorgvuldig de aanwijzingen en/of print ze uit.

En voor ieder die nog de komende periode op vakantie gaat: fijne vakantie en straks gezond en fit weer thuis!