Ode aan Kapelle

Column van Cees Mav, deel 1: Volkslied voor Kapelle?

Bedoeling van de bedenkers (Stichting Kapelle Promotion – info via www.dekapelsedag.info) was en is: maak een meezinger-top-hit, zoals bij ‘Hengelo-ho-ho’.
Nonsens of idee? 
Hoe komen ze erop? Een lijflied voor Schorenaren of Biezelingenaren, dat kan ik me nog voorstellen. Er bestaat al een Weumelinge-lied. Maar een loflied op, of een ode aan Kapelle? Zou het een song, chanson of schlager moeten zijn die muurbloempjes gaat bezingen, of ‘Zie de maan schijnt door de kersenbomen’ of ‘Harder dan ik hebben kan hier aan de kust’?
Maar als we de sinterklaas-dicht-kunstenaars en Jip-en-Janneke-liefhebbers nu aan de ene kant aan het werk zetten, komt er aan de andere kant ook nog licht uit de Tunnel?
Alhoewel. . . Misschien . . .
Wat voorbeeldjes:
Het zou natuurlijk wel leuk zijn om een knots van een Fanfare-stuk te schrijven, waar alle muziekgezelschappen in ons rayon eens flink hun tanden in kunnen zetten. Daarbij hoort dan natuurlijk een tekst, waar alle zangsterren uit de diverse dorpen zich van hun beste kant kunnen laten horen. Met andere woorden playbacken met geluid, Kapelle-Karaoke.
Er is natuurlijk meer: wat dacht je van een djembee-rap-nummer. Een ophitsend ritmisch nummer met een liedvariant in Zuud-Bevelands dialect, waar stevig op gedanst, gehakt en gehost kan worden.
En wat niet te versmaden zou kunnen zijn: een chanson over de exquise Kapelse cuisine, waar een close-harmony dames-quartet de geneugten bezingt van een Kapelse lekkerbek.
Of een joyful swinging bandnummer met een dj-mix van andere sounds, een join-in-chorus (refrein) voor de crowd en backround-flash-lights voor de finishing-effects. Een X-factor-song van allure.
En last-but-not-least denk ook eens aan een sportief lijflied. Daar kunnen de sportprestaties van beroemde sportvedetten uit Kapelle bezongen worden. Dus vóór het begin van een sportteamwedstrijd eens een keer niet het Wilhelmus of het Zeeuwse Volkslied laten klinken, maar een onvervalst Kapels Sportlied.
Een tiental variaties zou ik nog kunnen verzinnen. Songwriters/componisten en andere creatievelingen krijgen de kans tot 21 augustus om  hun creatie op te sturen naar: info@dekapelsedag.nl en eventueel te promoten via: www.youtube.com.
Een deskundige jury met grootmeesters zoals Inge van der Schelde, onze burgervader de heer Stapelkamp en de drummer Edwin van Vlierden krijgen de taak een drietal Kapelse hits aller tijden te kiezen.  Een lied waar iedere inwoner van Kapelle ’s nachts voor uit het bed kan worden getrommeld om mee te zingen. Een lied dat nog lang in onze oren kan blijven naklinken. De maker mag het dan op de Kapelle-nach 30 (+31) augustus (samen met een band?) presenteren en inzingen. Het publiek kan dan hun favoriete nummer mede uitkiezen. En de prijs is een professionele geluidsopname in een muziekstudio om later met een wereldprimeur voor de dag te komen met een echte videoclip.
“Ode aan Kapelle” of Kapelse Kapsones?
 ‘k Ben benieuwd. We zullen wel zien, en vooral horen . . . .
Met vriendelijke groeten van Cees Mav,
een onafhankelijk, plaatselijk schrijfmannetje, geen dichter maar een opener.