Eerste appel uit Kapelle smaakt opperbest

Foto:

Fruitambassadeurs van allure openden maandag 26 augustus het Kapelse appelplukseizoen.Commissaris van de Koning de heer Polman assisteert in Kapelle samen met burgemeester Stapelkamp het fruitplukkersgilde bij aanvang van het plukseizoen.

Plaats van handeling is dit keer de appel- en perenfirma J.J.A. Wisse aan de Dijkwelseweg in Kapelle. Na de eerste vakkundige fruitinstructie gaan de heren voortvarend aan de slag.
Vandaag gaan de plukkers de Delcorf-appels oogsten: een stevige gele handappel met een rode blos, met een milde zoetzure smaak, voor de echte fruitliefhebber dus.
De appeloogst start dit jaar enkele weken later, vanwege het koude voorjaar. Die tijd kan niet meer ingehaald worden. Ook voor de aanwezige pers, waaronder Omroep Zeeland en de Bevelandse Bode zijn dit leerzame momenten. Het is goed om de vele facetten van de gemeente Kapelle aan een grotere groep belangstellenden te tonen.
Er gaat een (appel) wereld voor je open als je appels plukt. Het is ‘appels plukken’ vertelt de heer Wisse, niet ‘appels trokken’, zoals Zuud-Bevelanders plegen te zeggen. Eerst de appel een beetje buigen en dan pas van de boom afhalen, dat is de manier. Fruit oogsten is slechts een deel van het werk. Met zorg voor boom en vrucht is de teler het hele jaar bezig. Sproeien, snoeien, gras maaien, oogsten, het hele jaar is er wel werk in de boomgaard, al is de oogst wel het meest arbeidsintensief. In het fruit(hoog)seizoen plukken wel twintig mensen in de boomgaard. Sommige telers hebben soms meerdere afzetkanalen, andere telers hebben hun eigen koelcel(len) en sorteerloodsen.
Deze week is de weersverwachting vooralsnog: droog weer en een aangename temperatuur. Appels (ook peren) plukken is een gezellige bezigheid. Nu maar hopen, dat dit zo aanstekelijk werkt, dat wethouders, leden van de gemeenteraad en overige inwoners enthousiast komen meeplukken, daar waar nog plaats is. We zullen het zien.
Cookieinstellingen