Zeeuwse Nacht van de Nacht 2013

Foto:

Dit weekend, de nacht van 26 op 27 oktober mag het weer: minder licht gebruiken = intenser genieten. Een nacht, waarin alles anders kan zijn.

Waarom is dat nodig? Is dat weer zo’n betuttelende vorm van nieuwerwets politiek bedrijven, georganiseerd door Natuur- en Milieufederaties? Een groen-zwart ideaalbeeld scheppen over de ruggen van ons zimpele zuinige Zeeuwen? Idee, made in Holland, en Zeeland moet het maar gewillig meepapegaaien? Welke oliebol doet hier aan mee? 
Afgezien van goedbedoelde gedachten (fossiele energiebronnen raken nou eenmaal op) en sterrenkijkers-idealen (‘er zijn echt veel meer sterren te zien, dan de sterren die we nu kunnen zien’) en meer van die mooie bedenkingen, heeft het wel iets speciaals: ‘de Nacht van de Nacht’.Het heeft de kans en de mogelijkheid om alles even iets anders aan te pakken.
Wat te denken van: een surprise-diner serveren. Niemand weet wat het familielid, de kennis, buurman- of buurvrouw of partner bekokstoofd en klaargemaakt heeft. De bedoeling is wel, dat het gerecht in het donker geproefd moet worden. Probeer maar eens in het donker met het juiste bestek je mond te vinden, dat is al een hele toer. . . .
Ook is er de kans op een medialoze avond: eens een keer geen tv, geen radio, geen computer, geen smartphone, iPad of iets dergelijks, maar elkaar in het donker spannende verhalen vertellen, met de bijbehorende zelfgemaakte geluiden. Wat wel belangrijk is in de gaten te houden: liplezen is nu wel een probleem, dus duidelijk spreken is wel aan te raden. 
Wat ook kan: muziek maken in het donker. Eventueel een zang-, of muziekbandje vragen in kamer of garage een duister optreden te geven. Experimentele muziek, waar de (eventueel geblinddoekte) toehoorders een speciale rol toebedeeld krijgen. Bijvoorbeeld: raden naar oorsprong of hoedanigheid van de geproduceerde geluiden of verzoeknummers indienen.
Variaties te over, zoals natuurwandeltochten maken, nachtvlinders spotten, en meer mogelijkheden zijn te vinden op de website van www.nachtvandenacht.nl 
Ook de gemeente Kapelle doet een duitje in het zakje: de verlichting van de Hervormde Kerk op het Kerkplein zal worden gedoofd. Dat scheelt.
Wel een verzoek van de brandweer: Let op, doe geen ondoordachte dingen: zoals je papierwinkel gaan opruimen met het licht van een lampionnetje of zo. Het moet wel veilig en gezond blijven. En voor het overige: Veel plezier!
En luister ook eens wat deze man ons te zeggen heeft: Vincent Bijlo, een man, die weet wat niets kunnen zien betekent:
en een voorbeeld uit de Nacht van de Nacht in Vlaardingen 2007: