Zomertijd – Wintertijd

Voor degene, die het misschien gemist heeft: Komende nacht zaterdag 26 op zondag 27 oktober kunnen we weer de klokken, horloges e.d. aanpassenHet is voor sommigen even nadenken, zullen we de klok nu vooruit of achteruit moeten zetten? Een makkelijk ezelsbruggetje is dan: in het vóórjaar zetten we de klok vóóruit. Dus nu kunnen we door de klok achteruit te zetten een uurtje langer slapen.

Maar waarom is dat dan? Schieten we er echt iets mee op?
Reden: beter gebruik te maken van het daglicht. Als we het niet zouden doen, zou de zon ’s zomers al om vijf uur opkomen en dan liggen de meeste mensen lekker te slapen in bed, zonde van het licht dus. Maar door de zomertijd heb je ’s avonds ook een uurtje langer licht, dan kunnen alle schemerlampen alle lantarenpalen nog een uurtje langer uit blijven (energiebesparing)
Hoe is het begonnen?
Even teruggaan in de tijd. Was de bedenker van dat geschuif met tijden nu de Amerikaan Benjamin Franklin (in 1784) of de Brit William Willett (in 1907)? Feit is dat de zomertijd in Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog is ingevoerd (30 april 1916), daarna volgde Nederland (een dag later) en later ook Engeland. De zomertijd bleef in ons land tot het eind van de Tweede Wereldoorlog, maar in 1977 ten tijde van de oliecrisis vond men het nodig de zomertijd weer opnieuw in te voeren.
Voor de vooruitdenkers, goed om te weten: de datum van het verzetten van de wintertijd naar de zomertijd is: zondagmorgen 30 maart 2014 in alle vroegte, om 02.00 uur ’s nachts. Het is maar, dat u het weet. 
Cookieinstellingen