Vandaag – maandag – NL-ALERT

Foto:

Nationale testdag voor mobiele telefoon rond het middaguurMaandelijks kan nagenoeg iedereen wel het sirenegeluid horen. Elke dorpsbewoner kan naar gelang hij/zij niet al te ver van de sirene woont de eerste maandag van de maand rond 12 uur een speciaal geluid horen. Dan weten de meeste mensen: “Oh, ja, nu wordt het noodsignaal getest, voor het geval dàt.”

Deze maandag gebeurt er iets extra’s. Mobiele bellers kunnen vandaag, als zij hun telefoons daarop hebben ingesteld een (test) noodbericht (NL-Alert) krijgen. Nederland kent inmiddels al zo’n 4 miljoen deelnemers.
Wat is het doel? De overheid wil bij noodsituaties mensen in de directe omgeving door middel van een tekstbericht informatie geven. Inhoud van het bericht is: Laten weten, wat er aan de hand is, plus de raad wat men daarbij het beste kan doen.
De overheid stuurt het bericht op basis van cell broadcast. Wat zijn de voordelen:
1. De zender hoeft geen naam en telefoonnummer te weten (ze zijn dus onbekend);
2. Ook bij een overbelast telefoonnetwerk werkt het;
3. Praktisch alle populaire merken (Samsung,HTC en nieuwste iPhones kunnen het    ontvangen).
Wie het bericht vandaag (maandag 4 november) niet op zijn mobiel binnengekregen heeft,
heeft of zich nog niet aangemeld, of zijn telefoon niet (goed) ingesteld, of een toestel dat niet geschikt is voor een dergelijk bericht. Sommige mobiele telefoons (steeds meer) zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. In 2014 zal de overheid een tweetal contactberichten zenden.
(Bron: Novum)
Cookieinstellingen