Hogere minimumleeftijd alcoholdrinker

Foto:

Je zal maar net 16 of 17 jaar geworden zijn  . . . .

(Naar aanleiding van berichten uit de media):

Rijksoverheid (om precies te zijn ons Nationaal Parlement) heeft weer iets leuks bedacht:

Op zich een nobel streven om jongeren het experimenteren met, in dit geval alcohol, aan banden te leggen. De minimumleeftijd, waarop jongeren op openbare plaatsen niet in het bezit mogen zijn van alcohol en dus ook geen alcohol zouden mogen kopen, gaat per1 januari 2014 omhoog van 16 naar 18 jaar.
Concreet betekent dat een jongere, die dit jaar 16 of 17 jaar geworden is, gewoon tot en met 31 december van dit jaar zijn bierflesje of andere alcoholische drank in de winkel kan aanschaffen, maar vanaf 1 januari 2014 kan dat ineens niet meer. Hoge heren: Leg dat maar eens uit aan deze jongeren! Oudere rijbewijsbezitters boven 70 jaar hoeven straks pas 5 jaar later voor het eerst medisch gekeurd te worden (zijn ze ineens zoveel gezonder geworden?), maar de jongere wordt verwacht langer kind te blijven. Was het wellicht een beter idee geweest om de accijns op alcohol te verdubbelen en daarmee de voorlichting en nazorg voor alle alcoholdrinkers te verbeteren?  Nee, probeert ’s lands overheid duidelijk te maken: Subsidies in voorlichtingsprogramma’s moeten omlaag en minimumleeftijd om legaal te starten met alcohol krikken we met 2 jaar op.
Reuze benieuwd zijn we, hoe dat in de praktijk gaat uitwerken. Wij hebben onze ideeën daarover. Maar om niet ook betuttelend over te komen, lijkt het ons beter dat achteraf te toetsen aan de praktijk. U hoort nog van ons!
Leen Marijs (kapelle.nieuws.qz0.nl)
Cookieinstellingen