Gezond en veilig barbecueën

Foto:

Vervolg op het filmpje van vorig jaarZomers zonnetje, lekker temperatuurtje, dan willen veel mensen wel de barbecue uit de kast of schuur halen en gebruiken. Lekker vlees, vis, brood, groente en fruit bakken op een rooster vermengt gezelligheid in de buitenlucht met bourgondisch-zeeuwse genoegens.

Elke respecterende supermarkt,  vlees- of visverkoper heeft wel een presentatie van de nieuwste, lekkerste, leukste of smakelijkste barbecue-recepten in de aanbieding. De meeste exotische producten springen zo de pan uit en vragen er om geroosterd te worden.
Daar komt nog bij dat een eenmaal aangeschaft bak- en braadrooster toch minstens één keer per jaar liefst buitenshuis in stelling moet komen. Dan kunnen de diepmenselijke oerdriften van kampvuurtaferelen op een gecultiveerde manier aan zijn trekken komen.

Dat het ook mis kan gaan, bewijzen de cijfers: De Nederlandse Brandwondencentra melden dat dit jaar al 41 slachtoffers zijn gemeld, die zijn opgenomen. In alle gevallen betrof het de combinatie van brandbare vloeistoffen met barbecue of vuurkorf. 
Het filmpje , dat vorig jaar al tot de verbeelding sprak:

Maar om dit artikel op een creatieve manier af te sluiten, volgen hier wat tips voor een gezonde en veilige manier van barbecueën in de buitenlucht. Want de bedoeling (en dat is meestal ook het geval) dat barbecueën een leuke en gezellige bezigheid blijft, toch?
www.gezondheidsnet.nl (met als thema: Barbecueën: zo gezond als je maar wilt)
en een filmpje met Herman den Blijker en de Big Green Egg:
Cookieinstellingen