Kinderperenpluk op schoollocatie

Historische perenoogst door leerlingen van de toekomstige Brede School-locatie in Kapelle

Leerlingen van groep 5 van de basisscholen Moolhoek en ’t Honk Kapelle kregen vrijdagmorgen 5 september het voorrecht om een aantal peren in wat zakjes te deponeren uit een bijzondere boomgaard. Deze boomgaard zal in de komende periode het veld moeten ruimen om plaats te maken aan de nieuwe Brede School. Dit multifunctionele gebouw zal verrijzen aan de Vroonlandseweg vlakbij de sportvelden, de sporthallen en Moeder Natuur, want achter de school ligt natuurlijk het Kapelse Bos.

Ouders van bovengenoemde leerlingen kregen één dezer dagen de brief thuis met plan, opzet en bedoeling. De planning was dat de sportieve wethouder Herselman (van onderwijs) het voortouw neemt en de kinderen, (die gecoached worden door de juffen) de wethouder een handje helpen. De bedoeling is om de opbrengst van de verkoop van de peren te bestemmen voor de actie Ride for the Roses (=ten bate van de Kankerbestrijding).
Het weer bleef deze vrijdagmorgen lekker droog, dus de leerlingen hadden in de boomgaard vrij spel. Zo’n zestigtal leerlingen van beide scholen (samen) konden na de instructie van wethouder Herselman de peren in de uitgereikte tasjes en de grote fruitkisten deponeren. Na afloop mochten ze ook zo’n tasje voor eigen consumptie mee naar huis nemen.
Voor sommige kinderen was het wel even wennen, zo’n eerste keer in een boomgaard. En dan lopen op een plek waar over een paar jaar gewoon les wordt gegeven is wel een beetje raar. Toch is dit wel een aardig initiatief om kinderen bewust te maken van de wondere wereld van fruit en van ontwikkelingen en veranderingen in omgeving en leefwereld.
Nooit geweten dat een dergelijke schoolse perenplukles nog interessante leermogelijkheden biedt. Wie weet zien we de komende jaren de appel- en perenpluk in combinatie met een harmonieorkest, met een buitenrepetitie van een turnvereniging of een speciale excursie van een fotoclub. Het is maar, dat u het weet waar het begonnen is…. 
Cookieinstellingen