Beren op de weg?

Foto: kapelle.nieuws.qz0.nl

Hert wel gezien, maar beren?

Op facebook kwam kortgeleden nog een foto voorbij van een hert in het wild, in de buurt van Wemeldinge, maar beren?

Nee echte beren hebben wij ook nog niet gezien in de open lucht in onze omgeving, maar wat wel steeds meer voorkomt: Berenklauwen.

Berenklauw, en dan met name de reuzenberenklauw is een plant, die wel meer dan drie, vier meter hoog kan worden. Aan slootkanten in de buitengebied zijn berenklauwen steeds vaker te bewonderen. Toch zijn die fraai uitziende exemplaren niet zonder gevaar.

Op de website van ggdrotterdamrijnmond.nl is een brochure te downloaden waarin duidelijk wordt, wat er kan gebeuren, als je met zo’n plant in aanraking komt. In combinatie met zonlicht kan dit op een gevoelige huid heftige brandwonden opleveren.

Vooral op kinderen heeft de plant een extra aantrekkingskracht, zeker mooi om onder de grote bladeren verstoppertje te kunnen spelen.

Gezondheid.be meldt op haar website, dat als het sap van de plant in de ogen komt, in sommige gevallen blijvende blindheid kan ontstaan. Ook is het sap giftig bij inname. Redenen genoeg om op te passen voor zo’n plant, reuzenberenklauw of gewone berenklauw.

Op de website van waterschap Scheldestromen is een publicatie (uit 2011) te lezen over het onderhoud van de wegbermen. De vraag blijft alleen, dat als de wegbermen gemaaid worden, de plant niet een volgend jaar nog veel uitgebreider kan terugkomen. De wortels worden namelijk niet verwijderd!

Daarom: een gewaarschuwd mens . . . . .

 

 

Reacties

Cookieinstellingen