Opening en prijsuitreiking quilttentoonstelling

GroteKerkGoes2015

Opening en Prijsuitreiking Quilttentoonstelling in Grote- of Maria Magdalenakerk, Goes

Meer dan honderd quilters en belangstellenden  namen de moeite om donderdagmorgen 2 juli naar het Grote Kerk in Goes te komen.

 

HansOomen2015A

Hans Oomen, directeur van zowel Historisch Museum de Bevelanden in Goes als het Fruitteeltmuseum in Kapelle heette de aanwezigen welkom en gaf een inleiding over de tentoonstellingen.

Hij gaf aan dat in 2013 al begonnen was met de voorbereidingen van de quilttentoonstellingen en de extra expositie van ‘B(l)oeiende quilts’.

 

Daarnaast zijn in het Historisch Museum De Bevelanden in Goes en in het Fruitteeltmuseum Kapelle 65 quilts te zien die meedingen naar de publieksprijs, die in november wordt uitgereikt.

 

 

Als intermezzo speelde Dorien van Dijk kleurrijke harpmuziek, muziek met een doorgaande repeterende basislijn, dat wonder boven wonder raakvlakken vertoonde met de quiltkunst.

 

 

QuiltexpositieGoes2015H

Vandaag 2 juli had Loes Meeuwisse, wethouder van Goes de eer om drie prijzen  uit te reiken van de quiltwedstrijd namens de vakjury.

Eén kunstwerk, dat in de prijzen viel, is te zien in het Goese museum.  Twee kunstwerken die met een prijs zijn bekroond hangen overigens in het Fruitteeltmuseum in Kapelle.

Derde prijs voor Riet Deuling ‘Rozen in Bloei’ , tweede prijs voor Simone de Haan ‘De Tulp’, de eerste prijs voor Marijke van Welzen voor ‘Moonlit Orchard’. Foto’s en meer informatie hiervan is te vinden op www.quiltergilde.blogspot.nl

DAarna mocht harpiste Dorien van Dijk opnieuw een fraai harpmuziekstuk ten gehore brengen. Zij zal <tussen twee haakjes> in september (2015) een cursus inleiding muziekgeschiedenis starten in het Goese museum.

 

Quiltexpositie2015E

Daarna kwam Jon Herselman, wethouder van (o.a. cultuur) Kapelle aan de beurt om een toespraakje te houden en de officiële handeling te verrichten, die de start zou betekenen voor de quiltexpositie in de grote kerk van Goes.

Hij bracht in zijn toespraak enkele wetenswaardigheden over ontstaan en ontwikkeling van quilt in Nederland en Amerika ter sprake.

 

Quiltexpositie2015C

 

Als verrassing en openingshandeling ontvouwde hij een indrukwekkende zeeuwse quilt, die in Goes te zien is.

De quiltexposities in Historische Museum De Bevelanden, de Grote of Magdalenakerk in Goes en het Fruitteeltmuseum geven een schilderachtig beeld van deze handwerkkunst.

 

QuilexpositieGoes2015K

 

Kunst met een grote K mogen we dat zeker noemen, niet alleen vanwege het kunstige handwerk, maar ook door de grote en prachtige variëteit van culturele hoogstandjes.

 

 

QuiltexpositieGoes2015N

Stillevens, landschappen, symbolische kleden zijn te zien, maar ook composities (samenstellingen) van motiefjes, zelfs postzegels in het groot en andere uitgewerkte pronkstukjes zijn bewonderen.

De tentoonstelling bleek uiteraard een grote aantrekkingskracht te hebben op het vrouwelijk deel van de samenleving. Toch kunnen deze exposities inspiratiebronnen zijn ook voor andere en mannelijke kunstenaars.

(De expositie in de grote Kerk Goes duurt tot en met 12 augustus. In de twee bovengenoemde musea zijn de quilten langer te bezichtigen)

Grote Kerk Goes is open voor bezichtiging: dinsdag t/m zaterdag: 13.00 – 16.00 uur
Historisch Museum De Bevelanden Goes: maandag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur, zaterdag: 13.00 – 17.00 uur
Fruitteeltmuseum

 

Fruitteeltmuseum Kapelle: openingstijden en overige informatie: zie website www.fruitteeltmuseum.nl

Reacties