Zeeuwse ankers in Kapelle en Wemeldinge

Foto: kapelle.nieuws.qz0.nl

‘Verhalen die verbinden’

“Verhalen die verbinden’ is de slogan van de Zeeuwse Ankers. Op 75 erfgoedlocaties door heel Zeeland hangen ankerschildjes met een QR-code. Die QR-code kan worden gescand met een smartphone. Daarna kan een verbinding tot stand komen met de website Zeeuwse ankers, waar het betreffende item te bekijken is.

QR-code Zeeuwse Ankers (foto: SCEZ)

QR-code
Een voorbeeld van de QR-code staat hierboven. Na het inscannen van deze code krijgt de kijker het verhaal te zien van het verdwenen veerpontje bij Groot-Abeele en Nieuw-Abeele bij Middelburg. Het is zomaar één van de verhalen van een locatie in Zeeland, waarachter een geschiedenis schuilgaat en waarvan nog slechts enkele sporen zichtbaar zijn.

In Kapelle en Wemeldinge
Drie Zeeuwse ankers zijn in onze regio te vinden in Kapelle (het Franse Militaire Ereveld en de Meestoof ‘De Nijverheid’) en in Wemeldinge: de historische Vliedberg. Als voorbeeld is onder dit artikel de video te zien, die meer vertelt en meer laat zien over het Franse Militaire Ereveld in Kapelle.

Locatie-adressen:

  • Franse Ereveld en begraafplaats is te vinden aan de Kidskinderseweg, Kapelle
  • Meestoof ‘De Nijverheid’, staat aan de Ooststraat 47, Kapelle
  • Historische Vliedberg is te vinden (bij Maartenskerk) Kerkweg 13, Wemeldinge

Zeeuwse Ankers
Zeeuwse Ankers is een samenwerkingsverband op het gebied van erfgoed, cultuur, landschap en toerisme. Musea, monumentenorganisaties, archieven, organisaties voor immaterieel erfgoed, bibliotheken, historische verenigingen en archeologische diensten werken sinds 2014 hierin samen aan de Culturele Biografie van Zeeland.

Informatie
Meer gegevens zijn  te vinden op de website: http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/activiteit/903/verhalen-die-verbinden. Op deze webpagina is na het aanklikken van ‘Meer informatie’ ook een overzichtskaartje te vinden van de overige Zeeuwse-Anker-locaties in Zeeland.

(Bron: Persbericht Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland)

In dit kader is het ook interessant deze recente documentaire over de

Franse Herdenking mei 2015 (Toujours Kapelle) te bekijken:

Reacties