Fruitteeltroute Kapelle krijgt steeds meer allure en aantrekkingskracht

Foto: kapelle.nieuws.qz0.nl

Fraaie, leuke, mooie fietsroute, jaarlijks georganiseerd door vrijwilligers van Fruitteeltmuseum Kapelle

Op een zonnige zaterdag 8 augustus 2015 fietsten honderden sportieve, nieuwsgierige, soms ook vakantievierende actievelingen een kleurige, speelse en fraai aangeduide route door het Kapelse en Wemeldingse landschap. Kortom een bonte mengeling van fietsers weet elk jaar dit evenement te waarderen en op de fiets te stappen en mee te doen.

 

Variatie in fietsroute/fruitteeltbedrijven/bijkomende zaken

Deze unieke fietsroute blinkt uit in de variatie van steeds weer wisselende attracties, zowel op het gebied van fruitwetenswaardigheden, als rijden door een zeer gevarieerd landschap en andere zomerse taferelen.

Hoeveel aanmeldingen?

Volgens een aantal medewerkers van het Fruitteeltmuseum zouden zeker 600 mensen de acht stopplaatsen gaan bezoeken. Anderen wisten met overtuiging te melden, dat 900 mensen de route zijn begonnen en als laatste wist burgemeester Stapelkamp via een twitterbericht dat de teller dichtbij de duizend aanmeldingen zou staan.

Bij de start op zaterdagmorgen 8 augustus kregen de deelnemers de routebeschrijving en een flesje water mee. Het beloofde een mooie, zeer gevarieerde fietstocht te worden Het was uitstekend fietsweer en de organisatoren hadden pakweg 35 fietskilometers ingepland met een achttal tussenstops.

Al was de complete route over het algemeen netjes met kleine wegwijsbordjes en op de routebeschrijving goed aangegeven, toch konden een aantal fietsers de eerste twee stopplaatsen maar moeilijk vinden. Met welwillende hulp van mededeelnemers konden de zoekers de richting naar de eerste twee stopplaatsen worden gewezen.

Fruitroute2015A

Als eerste stopplaats konden de fietsers Fruitteeltbedrijf Remeeus aan De Klinker in Biezelinge bezoeken: verkoop van aardbeien en frambozen, uitleg over aardbeienteelt en verkoop van Zeeuwse streekproducten, dessertsaus en jam;

 

 

Fruitroute2015B

Als tweede stopplaats bezochten de fietsers Fruitteelbedrijf van Hoorn aan het Donkerewegje in Biezelinge: Een imker gaf uitleg over bijenteelt, ook konden fietsers uitleg krijgen over de kasteelt van frambozen en bramen, van koelcelplantjes tot eetbare vrucht en uitleg over plukmethoden: heel indrukwekkend;

 

 

Fruitroute2015E

Fruitteeltbedrijf Schipper aan de Lurpseweg Kapelle liet weer een heel andere kant van de fruitteelt zien: Perenteelt, en onder andere een demonstratie van de nieuwste nevelspuit, een schilderij-expositie, glas & lood presentatie;

 

 

Fruitroute2015F

Aan de Hoge Pad, bij de firma Boonman Kattendijke konden belangstellenden uitleg krijgen over sorteren, koelen, transport van fruit, demonstratie waterdumper en andere machines, houtbewerking (met kettingzaag), presentatie en verkoop boerderij-ijs, appelwedstrijd ten bate van Hospice het Clarahofje; en in de boomgaard uitleg over het hagelkanon;

 

Fruitroute2015J

De vijfde stopplaats was op Kattendijke: Fruitteeltbedrijf van Waarde (i.s.m. fruitteeltbedrijf Paardekoper)Demonstraties van palmboor, hoogwerker, expositie old-timers. Bijkomend voordeel was in Kattendijke speciaal voor deze route een aparte schuurverkooproute samengesteld, waarbij diverse producten en snuisterijen in Kattendijke en omgeving te koop werden aangeboden.

 

Fruitroute2015K

Als zesde stopplaats konden de deelnemers Firma de Jager aan de Monnikendijk te Kattendijke bezoeken, waar kleinvee in levende lijve werd tentoongesteld, een vaardige ambachtsheer een demonstratie babbelaars maken gaf en iemand uitleg gaf over milieuvriendelijke gewasbescherming.

 

 

Fruitroute2015M

De voorlaatste stopplaats was Fruitteeltbedrijf N.Eversdijk aan de Postweg, Kapelle. Ook hier konden deelnemers onder andere uitleg krijgen over sortering en koeling van appels en peren, mechanisch appels plukken. Daarnaast werd voorlichting over zonnepanelen en kunststofgras aangeboden.

 

 

Fruitroute2015P

De laatste stopplaats bij Fruitteeltbedrijf Kloosterman aan de Oostweg, Kapelle: bij dit bedrijf  konden deelnemers een rondleiding krijgen over fruitsortering, uitleg van wijnmakersgilde, kaasspecialiteiten, voorlichting over ecologisch tuinieren en expositie luchtfoto’s.

 

Bovengenoemde onderwerpen zijn echter maar een greep uit de grote hoeveelheid wetenswaardigheden, over fruitteelt, aanverwante zaken, maar ook over andere onderwerpen, die burgers in het dagelijks leven kunnen tegenkomen. De rit is dus niet alleen een sportief en fruitig evenement, maar ook cultureel, educatief aantrekkelijk. De opzet is dus heel divers en elk jaar voor verschillende mensen boeiend genoeg om deze ronde te fietsen.

Ook de inwendige mens werd niet vergeten: bij nagenoeg elke stopplaats viel wel iets te kopen of te proeven (waaronder heerlijk streekfruit of andere streekproducten). Terrastafeltjes en stoeltjes stonden uitnodigend klaar om de deelnemers even te laten uitrusten en een gezellige gelegenheid te bieden om met andere routegenoten bij te praten.

Alle fietsers, maar ook de vrijwilligers van het Fruitteeltmuseum, de meewerkende bedrijven en allen die op de één of andere manier hebben meegewerkt om deze route tot een succes te brengen, kunnen terugzien op een in vele opzichten geslaagde Fruitroutedag.

Fruitteeltroute2015U

Wie weet staat er op de tweede zaterdag van augustus 2016 weer zo’n fruitige Fietsroute op de agenda? Een website om deze en andere fruitteeltzaken in de gaten te houden is: www.fruitteeltmuseum.nl

Ook kapelle.nieuws.qz0.nl bij leven en welzijn zal graag van de partij zijn om van allerlei evenementen die Kapelle-Biezelinge, Schore en Wemeldinge aangaan melding te maken.

 

 

 

Reacties