Zondagscolumn van Cees Mav: Donderse taferelen

Foto: onweer.jpg

Donderse taferelen

Onderstaand stuk heb ik geschreven in verband met de weersomstandigheden van deze week. Het artikel bestaat uit twee delen: het gaat over schrik voor of tegen het onweer.

A. Er bestaan natuurlijk altijd mensen die onverschrokken door het leven gaan.
Die zijn voor de duvel nog niet bang, laat staan voor onweer:
Om deze mensen nog wat bliksemse indrukken bij te brengen, dit voorstel: Laat die mensen op een donkere onweersavond onder een afdakje in de tuin plaatsnemen. De bedoeling is op fluisterende toon elkaar griezelverhalen te vertellen. Eventueel bijgeschoven buurtkinderen kunnen zodra bliksemflitsen en bijbehorend geknetter langskomen in oorverdovend gekrijs uitbreken. Voeg daarbij nog wat trommelgeroffel, een slag op de grote trom en een paar klappen op de bekkens en de schrik zit er bij de meesten wel in, denk ik.

B. Er bestaan natuurlijk ook mensen, die bij het minste of geringste onder de tafel willen schuilen.
Gelukkig is daar ook een remedie voor:
Bereid liefst met meerdere mensen in de keuken een warme maaltijd. Door met vanalles bezig te zijn in een prettige sfeer waar veel gelachen kan worden, zal bij de koksmaatjes (via de druk van de ketel) meestal de geluiden buitenshuis wel doen vergeten. Kook- en bakpannen met toepasselijke culinaire geluiden, een afzuigkap, guitige onderlinge capriolen en een vrolijk muziekje  erbij doen de rest. Met een uitgebreide maaltijd van meer dan drie gangen is een koksteam wel even zoet. Dan is meestal een beginnende onweersbui ook al weer uitgeraasd. En iedereen kan terugproeven, terugkijken en terugdenken aan een knettergekke  gezellige avond.

Rommeldam6Niet dat het er iets mee te maken heeft hoor, maar het redactieteam hoopt natuurlijk wel dat de zomervakantieweek Rommeldam in Wemeldinge deze week in een zonnige sfeer zal mogen verlopen. Zodat schoolkinderen onbezorgd en zonder schrik het schooljaar kunnen beginnen. Dat mag iedereen wel dondersgoed weten.

Een groet, met een vriendelijke knipoog,  Cees Mav

Reacties