Officiële start van Kapelse Perenplukseizoen

Foto: CCO Public Domain / Pixabay.com

“Dames en Heren: Eet meer appels en peren”

Dit was een slogan op één van de fruitpercelen in de omgeving van Kapelle-Biezelinge. Bij de start van het officiële perenplukseizoen is dat geen overbodige kreet. Plaatselijke en provinciale politici konden op maandagmorgen (vroeg) in Schore de handen uit de mouwen steken voor een professionele perenpluksessie.

Burgemeester Stapelkamp nam enkele jaren geleden het voortouw om de fruitsector bij het begin van het fruitseizoen in de schijnwerpers te zetten. Gemeente Kapelle mag dan wel het predicaat ‘Bloesem van Zeeland’ willen voeren, maar is vandaag de term ‘de Fruitmand van Zeeland’ niet een betere optie?

Firma Karelse
Wat in 1989 begon als gemengd bedrijf (akkerbouw en veeteelt) groeide uit tot een gespecialiseerd fruitteeltbedrijf. Tegenwoordig heeft de firma Karelse 1,2 hectare fruitbomen staan. Hiervan is ongeveer 80 procent in gebruik met confereceperen en bij de overige 20 procent staan de perensoorten Doyenne du Comice, Lucas, en Gieser Wildeman.

Fruitproducten zijn tere en kostbare vruchten
Omdat fruitbomen doorgaans in de buitenlucht staan, zijn de vruchten kwetsbaar en afhankelijk van diverse weersinvloeden. Ook dieren kunnen de vruchten beschadigen zoals links op de foto te zien is. De hagel van de afgelopen week heeft, voor zover zichtbaar geen of weinig gevolgen gehad op de Schoorse boomgaard.

Fruitsector
De fruitsector kent de laatste jaren een roerige tijd. Is het niet het internationale politieke klimaat, dat de export van fruit stagneert (Russische boycot), dan is het wel de verplichting van overheidswege om het gebruik van hagelkanonnen in de fruitteelt te beperken. Het alternatief (hagelnetten) wordt nu mondjesmaat toegepast.

Van vergadertijgers en -tijgerinnen tot fruitige perenplukkers
Die bewuste maandagmorgen (7 september) kwamen verschillende politici van diverse pluimages bij elkaar, niet om te vergaderen of te bakkeleien, maar om de daad bij het woord te voegen en peren te plukken. Om na het zomerreces elkaar op een andere manier bezig te zien, geeft misschien wel verrassende eyeopeners (of blikvangers) waar in de politieke arena geen tijd voor is.

Politici: Wedstrijdje de Dames tegen de Heren?
In de boomgaard van de Firma Karelse in Schore konden provincialen (gedeputeerde) Jo-Annes de Bat, statenleden Annebeth Evertz (PvdA), Nicole Heerkens (VVD) en Ria Rijksen (deze wordt eind september geïnstalleerd) samen met lokale politici: burgemeester Stapelkamp en wethouder Damen de kunst van het perenplukken beproeven. Maar of deze ontmoeting uitmondt in een wedstrijdje . . . . . . . . ?

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen