Eer aan deze Franse vrijheidsstrijder

Foto: kapelle.nieuws.qz0.nl

Eer aan de honderd jarige Franse vrijheidsstrijder: Donatien Hamon
DonatienHamon2015

Nog geen 25 jaar was hij en werd ingezet om samen met landgenoten en medestrijders in de meidagen van 1940 in Nederland een agressieve weermacht tot staan te brengen. Hoe kon hij dit overleven, want de overmacht was te sterk en de eigen defensie te weinig berekend op de zware taak? Donatien Hamon, ingedeeld bij het 271ste Regiment d’Infanterie, raakte bij de verdediging van het Kanaal van Zuid-Beveland gewond.

Opgave van de strijd
De rest van Nederland was in deze eerste oorlogsdagen van de Tweede Wereldoorlog al gecapituleerd, maar in Zeeland hoopten de restanten van de strijdkrachten samen met de Franse troepen de waterweg naar Antwerpen te kunnen behouden, wat niet gelukte. Vele Franse en Nederlandse soldaten sneuvelden en uiteindelijk moesten ook in Zeeland de strijdkrachten de strijd opgeven met grote verliezen tot gevolg.

Zwaargewond, maar bleef toch in leven
Donatien raakte zwaargewond en werd op 17 mei naar het St.Joanna ziekenhuis in Goes gebracht. Zelf geloofde hij, dat zijn graf al was gegraven. Echter na zes operaties heeft hij het toch overleefd en hoopt hij op 22 oktober 100 jaar te worden. Wat opmerkelijk is dat twee van de Rode Kruis verpleegsters die hem verzorgd hebben in het Goese ziekenhuis nog steeds in leven zijn. Ze zijn inmiddels respectievelijk 95 en 97 jaar oud.

Felicitatie vanuit Nederland
Op 22 oktober hoopt een vertegenwoordiging vanuit Nederland persoonlijk naar Donatien af te reizen om hem te feliciteren.

(Voor de geschiedenis van de gevechten van de eerste oorlogsdagen zie website: www.oorlogsmuseumvitality.nl. Het verhaal van de gewonde veteraan Donatien Hamon staat beschreven in deel 5 van de geschiedenis de Franse Slag.) (Onder het kopje ‘De Postbrug’; de derde alinea)

(Bron: persbericht Oorlogsmuseum Vitality, dhr. A. Looijen)

 

Reacties

Cookieinstellingen