Geen gratis plastic tasje meer?

Foto: CCO Public Domain / pixabay

Nieuwe overheidsmaatregel: Plastic tasjes kosten voortaan geld aan de winkelkassa Jaarwisselinge2015-2016

Vanaf 1 januari 2016 krijgt het winkelend publiek een kleine boete (of een andere geldelijke opslag) te betalen, als de klant toch een plastic tasje bij de boodschappen wil. Bedoeling is dat ongebreidelde verspreiding van plastic boodschappentasjes een halt wordt toegeroepen. De achterliggende gedachte is, dat plastic afval en ook zwerfafval dat de omgeving en het overige milieu teveel kan belasten. Doordat de winkelende klant voor plastic tasjes moet betalen, veronderstelt de landelijke politiek, dat minder plastic wordt gebruikt en de afvalberg minder wordt.

Vraag
Nu is het de vraag of de maatregel wel het juiste effect heeft op vermindering van de afvalberg. Welk alternatief bieden de winkeliers vanaf het begin van het nieuwe jaar? Wordt het aanbod tasjes aan de klant nu gewijzigd in papieren of jute zakken, kartonnen dozen, houten kratjes of nog ander niet-plastic materiaal? Is de bewuste maatregel, het middel dan niet erger dan de kwaal?

Oplossing
Een betere oplossing zou juist kunnen zijn: probeer juist minder verpakkingsmaterialen in de (supermarkt en de vers-) winkel te gebruiken en de klanten stimuleren weer eigen tassen en kratten naar de winkel mee te nemen. Misschien wordt er in de toekomst zelfs een winkel geopend, waar geen of weinig verpakkingsmateriaal wordt gebruikt en de klant automatisch zelf de producten op een handige manier weet mee te nemen?

Reactie
Zou dit het winkelende publiek meer bewust maken van het afvalprobleem? Wie heeft een betere suggestie? Ieder die een creatief, positief, lucratief of ander uitstekend idee heeft, mag reageren onder dit artikel.

Reacties