Verslapen !

Foto: CC0 Public Domain / pixabay

Verslapen:

Tsja, het kan iedereen wel eens overkomen: Verslapen ! Stress op Olympisch niveau. De wekker niet of verkeerd gezet, een avondje ervoor, toch even de teugels laten vieren, heerlijk doorgezakt, doorgefeest of doorgewerkt en later naar bed gegaan dan gepland? Dan de volgende morgen : Oh jee, is het al zo laat? Nee toch, dan kom ik te laat voor . . . .

Voorbereiding
Tip: wat oude culturen eigenlijk al in de gaten hadden: de nieuwe dag begint eigenlijk al met de avond ervóór. Een goede voorbereiding is het halve werk. Kalender of agenda voor de komende dag al bekeken? Kleding, schoenen en accessoires liggen al gereed, het ontbijt al klaargemaakt, is een eventueel eigen vervoermiddel nog bruikbaar en in goede staat? En wat te denken van deze sleutelvraag: Liggen de sleuteltjes wel op de juiste plek?

Sleutel
Want wie heeft dat nooit meegemaakt? Het is eigenlijk maar een klein dingetje, maar als die bewuste sleutel zoek is, valt je hele dagplanning in duigen. En o wee, als een huisgenoot/huisgenote dan nog het lef heeft om zo’n niet zo slimme vraag te stellen, zo van: “Waar heb je dan die sleutel het laatst neergelegd?” Ja, hallo, wat denk je? Als ik dat wist, was ik die sleutel dan kwijt of niet? Waarom loop ik dan te zoeken, als ik zou weten, waar ik dat ding gestoken heb? Wat denk je? Is die laatste conclusie een beetje herkenbaar?

Moment
Om verslapen om te vormen tot een nuttig leermoment kun je natuurlijk ook de avond ervoor even een moment van bezinning inbrengen. Alles wat je bedenken kunt even op een rijtje zetten is geen overbodige zaak. Een stukje positieve energie kweken kan helpen komende ergernissen te relativeren en probleempjes te voorkomen, dan wel op een eenvoudige manier tijdig op te lossen.

Einde van de wereld
Eerlijk is eerlijk: Is verslapen en te laat komen echt de grootste catastrofe, die de wereld kan treffen? Eén keer telaat komen op school, werk, of andere afspraak is dat echt het einde van de wereld? Opent een andere planning van die dag niet een nieuwe kans voor nieuwe creatieve ideeën? Tijd is een rekbaar en tegelijk een bekrompen begrip. Op die momenten wanneer we niet slapen, is het goed om niet de tijd te doden, maar om die juist goed te gebruiken.

Theater2016Inspiratie
Neem nou bijvoorbeeld een theatermaker, een tekstschrijver/conferencier, waar haalt die zijn/haar inspiratie vandaan? Juist op die momenten waarop je het niet verwacht. Heel wat lumineuze ideeën, uitvindingen, creaties zijn ontstaan in onbewaakte,  onverwachte  ogenblikken, op gekke plekken soms. En goed beschouwd: Een enkele keer lekker uitslapen kan je geest best eens verruimen, vervelende dingen terugbrengen tot hapklare proporties en wie weet? Is een andere dagplanning nog zo gek niet?

Tot besluit:

Een groet met een vriendelijke knipoog van

Cees Mav

Reacties