Ook Bach komt naar Kapelle

Foto: ZeeuwsVocaalEnsemble (c)

J.S.-Bach-(Bach)-611x397Bach is springlevend:

Dat Johann Sebastian Bach springlevend is in Nederland blijkt wel: Zelfs meer dan 130 uitvoeringen van twee passionen van zijn hand voeren diverse koren en orkesten uit deze maand in Nederland. Komende zaterdag mag iedereen de Johannes Passion van Bach meemaken in de Hervormde Kerk van Kapelle.

Zeeuws Vocaal Ensemble
Het Zeeuws Vocaal Ensemble zal zaterdag 12 maart één van de bekendste passionen van Bach, de Johannes Passion uitvoeren, samen met orkest en solisten. Deze passion is wat kleiner van opzet dan de Mattheüs Passion en vraagt ook een kleinere bezetting voor koor en orkest.

Johannes Passion
In tegenstelling tot zijn Mattheüs Passion kent de Johannes Passion veel meer bijbelteksten. (zelfs 82). Bach voerde deze passiemuziek (volgens kenners) voor het eerst uit in een vesperdienst Goede Vrijdag 17 maart 1723. Deze eerste presentatie bevatte slechts twaalf nummers. Later heeft Bach het werk nog uitgebreid en bewerkt.

Vier versies
Van deze Johannes Passion bestaan zelfs vier versies, deze zijn allemaal gedurfd en meesterlijk, meeslepend en prangend. Wat het meest in het gehoor opvalt is de dramatiek van het passiegebeuren. Het stuk is helder en toegankelijk opgebouwd en drukt de luisteraar via de muziek met de neus op de feiten.

Meesterwerk en uitvoerenden
Dit meesterwerk van Bach zal zaterdagavond in de Hervormde Kerk van Kapelle plaatsvinden door  het Zeeuws Vocaal Ensemble, onder instrumentale begeleiding van orkest Ars Musica, instrumentale solisten: Ralph Rousseau (Gamba) en Mark Christiaanse (Continuo), vocale solisten zijn: Falco van Loon (Evangelist), Bas Ramselaar (Christuspartij), Sarah van Mol (Sopraan), Edward Leach (Tenor), Daniel Elgersma (Altus), Wiard Witholt (Bas)

 

Algemene muzikale leiding is in handen van de dirigent: Patrick van der Linden.

 

JOHANNES PASSION in Hervormde Kerk van Kapelle

Zaterdagavond 12 maart 20.00 uur

 

Zeeuws Vocaal Ensemble samen met Ars Musica Orkest

en vocale en instrumentale solisten

 

Toegang: Kaarten bij de kerk EUR 28,- / Voorverkoop EUR 25,- / Scholieren 12-21 jaar EUR 15,- / Studenten EUR 10,- op vertoon van studentenkaart / Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang. Voorverkoop via website: www.zeeuwsvocaalensemble.nl

Geluidsimpressie van het Zeeuws Vocaal Ensemble is een opname (in Goes) van een werk van Mendelssohn van twee jaar geleden:

Reacties