Cursus Enten bij Fruitteeltmuseum

Foto: kapelle.nieuws.qz0.nl

Enten van fruitbomen, een kunst apart

EntdagFruitteeltmuseum2016Enten is een speciale vermeerderingstechniek om een speciaal appel-, pruimen- of perenras te kweken. Naast oculeren (ook een vermeerderingstechniek) is het een werkwijze van fruittelers om een bepaald fruitras of fruitsoort snel op te kweken. Alle ins en outs van het enten komen aan bod op de Entdag van het Fruitteeltmuseum in Kapelle.

Deskundig
Onder deskundige leiding krijgen belangstellenden op de ochtend een entcursus en in de middag een demonstratie te zien hoe het enten in zijn werk gaat. Daarna is het mogelijk om in de museumtuin onder het oog van de meester een eigen fruitboompje van een oud of vergeten ras te laten maken.

Waarom enten?
De reden waarom fruittelers enten: Fruitgewassen zijn niet zaadvast. Bij de ontkieming ontstaat steeds een nieuw ras. Daarom gebruiken fruittelers vermeerderingstechnieken waarbij delen van een bestaande ras weer aan kunnen groeien. Dat gebeurt o.a. bij het enten.

Snel en veel vruchten kweken
Door middel van enten, d.w.z. het overzetten van een jonge scheut van de gewenste appel- of ander ras op een oude fruitige onderstam, is het mogelijk om snel en veel vruchten te kweken. In het Fruitteeltmuseum is o.a. enthout aanwezig van (sier)appels, peren en pruimen.

Meer informatie
Tijdens de entmiddag ontvangt u meer informatie over de opkweek en verzorging van jonge vruchtbomen. Op de website van het Fruitteeltmuseum is meer te lezen over allerlei activiteiten en mogelijkheden van het museum.

Entdag bij Fruitteeltmuseum Kapelle
op zaterdag 12 maart 2016

Kosten entcursus 15 euro (incl. fruitboom) voor zaterdag 12 maart
(Samen met oculeercursus op zaterdag 20 augustus
kosten deze twee cursusdagen 30 euro, incl.onderstammen en fruitrassen)

Adres: Annie M.G. Schmidtsingel 1, Kapelle
Emailadres is: info@fruitteeltmuseum.nl
Telefoonnummer is: 0113-34.49.04

Reacties