Angstige uren voor zwemmer in mist op Westerschelde

Foto:

Naar aanleiding van persbericht door KNRM HansweertZaterdagavond 16 november besloot een zwemmer ondanks mist een verkoelend stukje te gaan zwemmen in de Westerschelde. Zijn vader stond ter hoogte van Walsoorden op de kant en hoorde zijn zoon (die net een zandplaat had bereikt) roepen, maar kon hem niet zien. Vader belde daarop het alarmnummer 112 en de KNRM Hansweert werd ingeschakeld.

Met een zicht van 30 meter en de locatie tracerend met de radar voer het vaartuig van de KNRM naar de opgegeven positie. Bemanningsleden maakten alvast een onderkoelings-brancard in gereedheid, legden dekens en isolatiefolie gereed en waren op het ergste voorbereid om zonodig de drenkeling zo goed mogelijk te verzorgen. Bij de bewuste plaat in de buurt van  Ossenisse begon de zoektocht. Iedereen kan zich wel voorstellen wat een dergelijke zoektocht op leven of dood voor hulpverleners betekent.
De KNRM zocht contact met de beller. Via de vader kreeg men te horen, dat de zwemmer inmiddels zich al in veiligheid heeft kunnen brengen op de oever. De zwemmer is opgevangen door het aangesnelde politie-, en ambulancepersoneel.
Redactie: Welke lessen zouden wij uit bovenstaand waar-gebeurd verhaal kunnen leren:
a. Hulpverleners zoals de reddingsbrigade van de KNRM, politie en ambulancepersoneel zijn van onschatbare waarde voor hun kunde en inzet;
b. Daarnaast blijft de vraag of het nou zo handig is om bij dichte mist en watertempertuur van circa 10 graden als zwemmer het ruime sop te kiezen?
Voor een impressie: een door de KNRM gemaakte video: