Preventie woninginbraak

Bewustwordingsactie van wijkagent met assistentie van dorpsbewoners uit Kapelle en Wemeldinge(Bron: Politie.nl)
Deze week gaat de wijkagent van Kapelle een bijzondere tocht door de gemeente maken. Na een oproep op facebook en twitter om op een bepaalde dag met de wijkagent een dagdeel mee te lopen, hebben al diverse mensen gereageerd. Komende week zullen enkele inwoners ervaren welke ondoordachte ‘slordigheden’ wat betreft inbraak- en insluip-mogelijkheden nog voor preventieverbetering vatbaar zijn. Een argeloze inwoner beseft soms niet half welke impact een inbreker of insluiper later bij de bewoners kan achterlaten.

Iets wat slachtoffers van inbraken vaak vertellen: ‘het gevoel van onveiligheid, ‘snachts niet meer kunnen slapen of bij het geringste geluid het bed uitgaan, of bij thuiskomst geen prettig, veilig gevoel meer hebben, dat is het ergste.’ Ook waardevolle dingen kwijt zijn, foto’s of bepaalde tastbare herinneringen, die dingen zijn onbetaalbaar. Door extra aandacht, aanschaf van goed en goedgekeurd hang- en sluitwerk kan al een heleboel ellende voorkomen worden.

Dat regio Kapelle als één van de veiligste gemeenten in Zeeland wordt gerekend, wil nog niet zeggen, dat aandacht voor inbraak-preventie een overbodige zaak zou zijn. Voorkomen is altijd beter dan achteraf klagen, dat het misschien wel te vermijden was geweest. Ook alertheid van medebuurtbewoners kan helpen misdrijven sneller op te lossen en de daders snel in de kraag te grijpen. Maar blijft: Voorzorg is beter dan nazorg.

Enkele filmpjes, die het één en ander verduidelijken staan hieronder: