Twijfelachtige babbel? Trap er niet in!

Foto: Politie.jpg

Als we even niet opletten . . .

Het kan zomaar gebeuren. Juist op die momenten, waarop we het niet verwachten: Een onbekende belt aan met een zielig verhaal, of iemand die beweert namens een energiemaatschappij te zijn gestuurd.

Verstand

Politie geeft regelmatig preventietips om twijfelsituaties beter onder controle te leren krijgen. Juist wanneer onbekenden proberen misbruik te maken van ons vertrouwen, is het goed uw verstand te gebruiken.

Kapelle, een veilige gemeente, wat kan er nou gebeuren?

Wat is er aan de hand? Iemand spreekt u aan of belt aan de voordeur. ”Ik kom namens de huisarts, (de thuiszorg, de bank, de meteropnemer of een onbekend dienstverleningsbedrijf) Ze vragen meestal of ze binnen mogen komen. Diverse goedgelovige mensen zijn de laatste maanden al beetgenomen met smoesjes en zijn nu geld, waardevolle spullen of sieraden kwijt. Daar kan het nodige tegen gedaan worden.

Onderneem actie (tips uit het persbericht van de politie):

U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc. Vraag daarom iedereen die u niet kent en uw woning wilt binnenlaten om een legitimatiebewijs. Als u het dan nog niet vertrouwt, belt u gewoon even de instantie waarvoor die persoon werkt. Iemand die zich niet kan of wil legitimeren moet u pertinent niet binnenlaten. Ook familieleden van ouderen kunnen hierbij een preventieve rol spelen door met hen hierover in gesprek te gaan.

Meld verdachte zaken

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte! Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de auto van de verdachte en het signalement. Geef dit door aan de politie. Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. De kans dat de verdachte gepakt kan worden, neemt toe als u dit soort zaken direct bij de politie meldt. Verdachte situaties kunt u altijd onmiddellijk doorgeven aan de politie. Wacht niet, maar bel meteen het alarmnummer 112. Voor nadere informatie kunt u ook contact opnemen met uw wijkagent via 0900 8844.

a. 8 tips voor uw veiligheid thuis:

b. Onderstaand filmpje uit 2011 waar twee zielige meisjes een oude vrouw bestelen:

c. Bij dit filmpje komen ook andere voorbeelden aan de orde, zoals daders
die zich voordoen als medewerkers van de thuiszorg of Belastingdienst

d. Pas op voor vrouwen (en mannen) met een smoes aan de voordeur:

Een aantal tips op een rijtje:

  •     Doe niet zomaar open, kijk eerst wie er voor de deur staat.
  •     Laat nooit een onbekende in uw huis. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten wachten en sluit de buitendeur!
  •     Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Eventueel kunt u voor ze bellen.
  •     Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld.
  •     Vraag collectanten, meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Bel gerust met het bedrijf    of de instelling. Zoek het telefoonnummer zelf op in het telefoonboek. Laat de persoon buiten wachten voor een gesloten deur totdat u zeker weet dat het in orde is.
  •     Wilt u iets geven bij een collecte? Sluit de deur en ga dan het geld halen. Neem uw portemonnee niet mee naar de voordeur.
  •     Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunt u achteraf enorme rekeningen krijgen.
  •     Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten.
  •     Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode. Uw bank zal die nooit aan u vragen.
  •     Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen. Staat iemand te dicht bij u? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet die dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.

Meer informatie is ook op deze website van de politie  en politiekeurmerk vinden.

(Bron: Persbericht Burgernet 10-7-2015)

Reacties